Musikk og teater

Foto: Øyvind Arvola

Ola Bremnes har satt toner og ord på følelsen av å leve ved kysten med sanger som E du nord, Har du fyr og albumet Ord fra en fjord. Under KYSTENs landsstevne lager han god stemning ombord på «MS Sandnes» fredag 19. juli kl 19. Kjøp billetter her

Om Ola Bremnes:
Sangskriveren, forfatteren og kulturmennesket Ola Bremnes har lang fartstid. Han startet sin karriere i duo med sin søster Kari allerede i 1980. Deres første album har samme tittel som Ola sin aller første egenkomponerte visemelodi. Teksten til Folk i husan ble skrevet av Ola og Kari sin far Ole H. Bremnes, så man kan kanskje si at det var han som satte det hele i gang. I de 35 årene som har gått siden har Ola utviklet seg til å bli en av landets mest etterspurte visekunstnere. Han har skrevet ikoniske sanger som f.eks. Sang til byen, Sola, Jordmorsang, Båtbyggar Jo, Mannen i ausa og Har du fyr. I tillegg har han bidratt med tekster til utallige forestillinger og bøker, og samarbeidet med musikere, skribenter, billedkunstnere og kor over det ganske land. Ola er storebror i søskentrioen Kari, Ola og Lars Bremnes. Sammen mottok de Spelemannsprisen for plata Soløye i 2000. De gav også ut plata «Ord fra en fjord» i 1992 med tekster av faren Ole H Bremnes.

 


 

Vikelvens Jazzband blir vårt husband under landsstevnet. Detter en gjeng glade musikere fra Trondheim som spiller tradisjonell jazz (Dixieland) med røtter i New Orleans-jazzen. En blanding av swing og blues. Flere kjenner gruppa fra deres tidligere opptredener – blant annet på Fosenkaia under Kystens Dag. Gruppa spenner vidt, fra kirkekonserter til jazzcafé, og vil garantert bidra til å sette publikum i god stemning under stevnet.

 


 

Trondheim Toradergruppe  skal spille under stevnet for å lage ytterligere atmosfære. Gruppa er etterspurt og vil garantert bli et populært innslag som mobilt innslag over hele stevneområdet.

De skal spille både torsdag, fredag og lørdag. På torsdag skal de spille når båtene ankommer stevneområdet, på fredag spiller de på stevneområdet og på lørdag spiller de opp til bryggedans.

 


 

Panter Tanter og Tiger Onklene

Den Trondheimsbaserte gruppen Panter Tanter Produksjoner har eksistert siden 1989, og har siden den gang gjort cirka 40 produksjoner. De har fått med seg Tiger Onklene, og sammen har de laget konserten «Sanger til og fra havet» til landsstevnet, som fremføres to ganger i løpet av stevnet:

  • fredag 19. juli kl. 14.00 på Atlanta scene
  • lødag 20. juli kl. 18.00 i serveringsteltet på kai 19.

I konserten presenterer de sanger som Erik By var kjent for, med sjøsprøyt og trauste mannfolk, men også dramatiske sanger av Mikael Wiehe, Evert Taube (tolket av Imperiet), Ola Bremnes (tolket av Moddi), B. Brecht m.f.

Nesten alle i Norge har en eller flere i familien som har hatt (har) tilknytning til sjølivet. Kanskje vil det dryppe salte fortellinger, som Panter Tantene og Tiger Onklene har hørt, inn i konserten.

Aktørerer:
Kari Hustad: sang, ukulele og muligens noen eksotiske instrumenter
Per Olav Hernes: sang, gitar og banjo
Nils Ivar Damm: piano
Kjell Hassel: ståbass
Berit Rusten: sang, trekkspill og ukulele

 


Midtnorsk fortellerforum

Midtnorsk Fortellerforum startet i 2007 og er en ideell organisasjon som arbeider for å

  • skape en arena for å høre, se og oppleve muntlige fortellerkunst
  • skape et møtested for muntlige fortellere – profesjonelle og amatører
  • skape en arena for å fortelle og for å utvikle fortellerkompetanse.

Fortellinger kan være så mangt – eventyr, myter, sagn, jeg-fortellinger, sanne historier og skrøner – fra fortid, nåtid og framtid – morsomme, triste, kloke og rare. Alle er hjertelig velkommen som medlem – eller som publikum.

Under landsstevnet vil det bli mulig å se Midtnorsk fortellerforum flere ganger:

Fredag 19. juli i salongen på Anna Rogde, verdens eldste seilende skonnert

  • Kl. 12.00 Beate: Høvedsmannen og væreieren
  • Kl. 13.00 Bjarne: «Husker du…?» Førstereisgutten. Sjøsyken. Alene i fremmed by. Julekveld i rom sjø.
  • Kl. 14.00 Eva Maria: «Moskenesstraumen» og «Isak og Brønnøypresten». To fortellinger av Jonas Lie.

Lørdag 20. juli i salongen på MS Sandnes Salongen

  • Kl. 12.00 til 1300 Vibeke: «Selskinn, Sjelskinn»
  • Kl. 14.30 til 15.30 Kari: «Skarven på Utrøst»

 


 

Om boka
«Den siste viking» kom ut i 1921. Romanen gir en mangfoldig skildring av et kystmiljø, hvor folket er avhengig av lofotfisket for å livberge seg. Kristaver Myran er en av de sentrale skikkelsene blant fiskerne. Han går til anskaffelse av båten «Kobben», til tross for at fartøyet har kantret flere ganger. På båten mønstrer et fattig, men livfullt mannskap, blant andre Jakob han Pinade med litlfoten. Fortellingen beskriver mismot over dårlig fiske og fattigdom, men også glede over storfangst og pustepauser i hverdagen. En frodig folkelivsskildring som bygger på blant annet det historiske slaget i Trollfjorden i 1890, mellom dampbåteierne og robåtfiskerne.

Forfatter Johan Bojer (1872- 1959)
Johan Bojers forfatterskap er omfattende og allsidig. Til sammen skrev han over førti romaner, noveller, artikler og skuespill, to erindringsbøker og flere eventyrsamlinger. Bojer er en av de norske forfatterne fra sin tid som ble mest lest i utlandet, og hans bøker ble utgitt i store opplag i hele Europa og i Amerika.

Illustratør Kaare Espolin Johnson (1907- 1994)
Kaare Espolin Johnson vokste opp i Vadsø og Bodø, og fikk sin utdanning på Statens Kunst- og Håndverkskole i Oslo. Han er en av våre mest kjære malere og grafikere, og er kanskje særlig kjent for sine motiver fra Nord-Norge.


 

Teater Fusentast har base i Trondheim og har spesialisert seg på turnerende forstillinger for barn og unge. Jaap den Hertog tar med seg dukketeaterforestillingen «Titranic», som han spiller i en panopticum. Det er en vogn med 4 tittehull inn i en kasse hvor dukketeateret utspiller seg. 4 barn kan se forestillingen om gangen, og den varer i 7-8 minutter. Forestillingen er gratis, og vises både fredag og lørdag, rundt omkring på stevneområdet.

«Titranic» er historien om hva som hendte 6-åringen Ole Myrseth fra Kristiansund under den forferdelige ulykkes-natten, fredag 13. oktober i 1899. For alle fra 5 år. Historien utspiller seg på Titran utenfor Frøya i Sør-Trøndelag. Det koker av sild ute på Frohavet. Lille Ole Myrseth fra Kristiansund får være med far på fiske. Så kommer stormen. Denne sanne historien er bygget på det som hendte da stormen overraskende kom og mange fiskere mistet livet i bølgene. Og om hvordan Lille Ole overlevde.

Forestillingen er laget av:

Regi, manus, dramaturgi: Elin Hassel Iversen
Konsept, produksjon, sceneteknikk: Jaap den Hertog
Scenografi, basert på gamle kobberstikk: Gunnar Fretheim
Illustrasjoner og papirdukker: Inka Lill