Foredrag og utstillinger m.m.

Guidet tur med Gunnar Houen

I tillegg til at Kystlaget Trondhjem arrangerer og ordner med landsstevnet, arrangerer også Trondhjem Sjøfartsmuseum fjordturer med Seildamskipet Hansteen samme helg, i forbindelse med landsstevnet.

Både fredag og lørdag er det tur kl. 10.00 og 14.00. Billetter kan kjøpes her: https://trondheimsjofart.no/sds-hansteen

I tillegg skal Gunnar Houen, tidligere byantikvar i Trondheim, ha guidede turer i forbindelse med to av fjordturene. Tema vil være blant annet nyere tids havnehistorie. Kl. 13.00 både fredag og lørdag går den guidede turen fra Trondhjem Sjøfartsmuseum, via Fosenkaia og bort til SDS Hansteen. Det koster ikke noe ekstra å bli med på guidingen, så det er bare å møte opp på museet til riktig tid for å bli med.


”Fra Håvamål” utstilling av tresnitt, av Amy Lightfoot

Håvamål er en del av Den eldre Edda, skrevet ned på Island i 1270, men teksten er sannsynligvis mye eldre. Sikkert er det at eddadiktningen levde i Norge i muntlig form, da utvandringen til Island fant sted på 800- og 900 tallet.

Utstillingen «Fra Håvamål» består av tresnitt med 19 ulike motiver. Hvert tresnitt er ledsaget av en kort tekst hentet fra diktene og uttrykker menneskelig livsvisdom som kan minne om ordspråk. Klokskap, måtehold, moral, varsomhet, mot, vennskap og sunn fornuft er verdier som en gang ble høyt verdsatt.  Diktene er tidløse og like aktuelle i dag som de var for 800 år siden. De står støtt og trer tydelig frem, utsagn fra en fjern fortid. Gnister, som ild i mørket.

I en tid, hvor vi bombarderes med flyktige meldinger om uvesentlige ting, fikk jeg lyst til å kikke på Håvamål med moderne øyner og se hvordan tekstene har fulgt oss frem til i dag.  Ordene består og inspirerer til ettertanke også i vår tid. Helt siden første gang jeg leste Håvamål, har tekstene kvernet rundt i mitt hode og fremkalt bilder. Det skjer ofte når jeg hører på opptak av samtaler jeg har hatt med gamle mennesker, men også i forbindelse med en nyhetsmelding eller på grunn av hverdagslige hendelser. Tresnittene i denne utstilling er resultatet.


Lindebasttau

Demonstrasjon av hvordan lindebasttau lages


Båtskott båtbyggeri

Bygger børsabåt under landsstevnet


Motorkameratene

Dampdrevet lokomobil og båtmotorer


Motorgruppa i Trondhjem Kystlag

Utstilling av motorer


Håndverksgruppa i Trondhjem Kystlag

Ulike håndverkstradisjoner


Smia til Trondhjem Kystlag

Åpen smie